Prima pagină > Fine Arts: Carti, Muzica, Filme > Dragostea in vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez

Dragostea in vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez


Cautasem jumatate de an cartea pana cand am avut norocul sa-mi cada in maini exact inainte de sesiune. Mi-au luat trei zile sa o citesc si e foarte probabil sa-mi ramana intiparita in memorie pentru totdeauna.

Nu a fost deloc ceea ce ma asteptam. Titlul ma trimitea la un roman de dragoste pasional, in care protagonistii aveau sa se iubeasca cu o inflacarare cum numai in romane gasesti. N-a fost sa fie. Cartea este de un realism pur si prezinta mai intai de toate curgerea vietii si apoi dragostea.

In adolescenta Florentino Ariza, fiul bastard al lui Transito Ariza, mediocru la prima vedere,  se indragosteste de Fermina Daza, singura fiica a lui Lorenzo Daza, personaj bogat al comunitatii, dar destul de dubios. Dupa o scurta dragoste pasagera prin intermediul scrisorilor si a intrevederilor mai mult decat inocente,  cei doi sunt despartiti atat din cauza diferentelor sociale, cat si din cauza caracterului Ferminei. Aceasta se casatoreste ( sub presiunea tatalui si a verisoarei) cu distinsul doctor Juvenal Urbino si povestea celor doi indragostiti adolescentini pare sa se fi terminat aici.

Dar atunci n-am mai fi avut un roman atat de bun, nu-i asa?

Florentino continua sa o iubeasca pe Fermina mai bine de jumatate de veac, asteptand in fiecare zi moartea sotului ei pentru a-si putea reinnoi juramintele de iubire. Astfel, in timp ce Fermina Daza descopera placerile si chinurile vietii matrimoniale, Florentino Ariza se dedica afacerilor si aventurilor trecatoare: pentru a-i demonstra ca e demn de ea si, respectiv, pentru a putea supravietui in afara iubirii pentru ea.

Curiozitatea si controversa?  Desi considerat, fie homosexual, fie pedofil, Florentina Ariza are relatii cu peste 622 de femei, timp de 50 de ani, 9 luni ei 4 zile, pana cand Fermina Daza ramane in sfarsit vaduva si ii este permis sa o cucereasca din nou.

Cartea nu este chiar genul care sa te tina cu sufletul la gura, inramandu-se in cadrul realitatii obiective si nu a aspiratiilor adolescentine, cu toate acestea e atat de convingator scrisa, incat cu greu o poti lasa din mana.

Titlul este de fapt o metafora. Ajungi sa-i intelegi semnificatia abia dupa un episod dramatic prin care trece Florentino, ca suferintele provocate de holera sunt foarte asemanatoare cu cele provocate de dragoste.

Cartea abunda dintr-o sexualitate realista, neagresiva. Cu toate scenele intime descrise, indecentul este mai degraba identificat in situatiile in sine (relatiile sale, la o varsta inaintata cu o minora, cu care, pe deasupra, mai este si inrudit, aventura cu o femeie casatorita care este ucisa din cauza sa, etc.) decat in descrierea actelor propriu-zise.

Ce frapeaza? Caracterul puternic al Ferminei Daza ( care ii determina pe unii sa spuna ca romanul este de fapt despre ea): incapatanata, schimbatoare, apriga, devotata, inteligenta. Mereu actuala.

S-a spus despre roman ca este cea mai frumoasa poveste de dragoste, dupa Romeo si Julieta. I find it very hard to believe.

Nu te astepta la dragoste de film, nu te astepta la erotism.  Este o carte despre  viata, despre natura umana, despre mizeriile de zi cu zi si sperantele inabusite. Si daca vrei o lectie despre viata, iti hraneste mai mult inteligenta decat spiritul.

Reclame
  1. Rox
    ianuarie 24, 2010 la 6:51 pm

    Uh..prea tare cartea.Tin minte ca tot vreo trei zile mi-a luat si mie.Mi s-a parut putin fantezista la momentul respectiv,am privit „povestea de dragoste” mai mult ca pe o tendinta obsesiva,dar ai dreptate in ultimul paragraf,chiar iti hraneste inteligenta.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: