Atotstiutorii


Atotstiutorul e acel specimen de om care se simte inaintat intr-o anume stiinta pana la gradul cel mai inalt de cunoastere. Nu e absolut nimic de care acest om sa nu fi aflat si are grija sa te instiinteze de acest aspect inca din primele momente in care intri in contact cu el. Intr-un mod cat mai agasant si ingamfat.

Sa spunem ca de cele mai multe ori ai nevoie de el. E ori domnul jumatate respectabil, jumatate impozant de la centrul de informare de la biblioteca, ori tanti aia enervanta de la magazinul din colt care iti tranteste painea de parca ti-ar plati-o din banii ei.

Cum se manifesta? Prin superioritatea increderea de sine debordanta cu care se posteaza in fata ta cand te vezi fortat de imprejurari sa-i ceri ajutorul. Te faci mic, vorbesti frumos, adopti pozitia”drepti” si spui cu glas gatuit ce ai nevoie. Raspunsul lui? E de cele mai multe ori un eferverscent” pai cum sa nu stiai asta pana acum?” care te face sa vrei sa faci zece pasi inapoi, pe cand el se repezeste inainte, in pozitia  de atac. Si apoi se incrunta, te judeca si iti explica cum stau lucrurile din perspectiva unui Zeus suparat pe muritori.

Si in timp ce tu incerci sa-ti infranezi pornirea de a o lua din loc, ori de a ridica o spranceana trebuie sa tolerezi un discurs care iti explica pe larg, mai intai cum a ajuns respectivul sa cunoasca atatea lucruri despre lumea asta(nu ca tine, da?) si abia apoi ti se ofera raspunsul la intrebare. Asa, dupa o mustrare ca la carte, si fara sa se fi uitat la tine cu adevarat.

Si se mai intreaba careva de ce sunt timizi, neincrezatori si blegi tinerii secolului ics ics unu? Pentru ca li se da peste nas, in loc sa fie invatati. In genul” cum de nu stii asta, măi ţâcă”  in locul unui” ce vrei sa stii? Spune-mi, ca sa-ti pot explica.” Nu am mentionat? In afara cunostintelor cu ADHD si a celor cu ego narcisizat majoritatea atotstiutorilor cred ca dreptul de a da peste nas vine cu varsta.

Pentru ca, sa vezi nene Iancule, pe mine nu ma deranjeaza nici un om corupt de caracter care nu polueaza fonic si bufonic mediul inconjurator. Deci nu-ti elibera frustrarile intr-un cadru social,da?

Studiu de caz: Biblioteca. Sala multimedia. Oameni care stau pe meebo( pentru ca, evident, internetul de la biblioteca nu e ca sa stai pe Mess), sau joaca Farmville pe Facebook, sau … evident, scriu teme foarte urgente pentru facultate. Un domn de la centrul de informare ocupand impozant un scaun exact in capatul salii, butonand de zor in fata unui calculator. Doua domnisoare sfioase pasesc timid pana la el, se opresc la o distanta respectabila de 2m de el si adreseaza o intrebare(prima jumatate de intrebare si respectiv, a doua, cealalta jumatate, dar astea sunt doar detalii). Raspunsul cu ecou in toata sala? „Pai, cum ati ajuns in anul trei fara sa stiti asta, domnisoara?”

Dumnealui, in anul trei, era deja presedintele tarii si doctorand in toate stiintele exacte,nu?

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: