Romanul in vacanta


Romanului nu-i place in vacanta.

In conditiile oferite de inegalabila Romanie romanul e invatat sa fie pus la munca fara drept de apel, sa traga la jug sau sa someze cu gratie pe banii statului. Oricare dintre aceste activitati ar intreprinde se plange in concordanta in fiecare minut trecut pe cartea de munca. Si ca povestea sa fie completa, in fiecare an, dupa 11 luni de activitate in interesul statulului care munceste asiduu pentru a sa bunastare, cand are in sfarsit concediu… se plange.

Motivele de plangere sunt, in functie de persoana si de gen, diferite. Concediul/vacanta au si ele ritualul lor: incep printr-o frenezie ireala in care fiecare se arunca vartejul unei petreceri ad-hoc sau, dupa caz, intr-o bauta zdravana cu prietenii, se continua cu mahmureala de a doua zi si fericirea sublima de a realiza ca da, poti sta in pat toata ziua, urmeaza apoi cateva zile de buimaceala fericita si vizite pe la prietenii sau rude dupa care intervine…

„Mama, ce ma plictisesc!”

Aceasta apoteotica replica inradacinata in psihologia romanului si transmisa din tata in fiu in locul bijuteriilor de familie. Aceasta enervanta delasare a omului care nu este niciodata multumit, a omului care are timp sa comenteze, dar niciodata sa rezolve.

PLICTISEÁLĂ, plictiseli, s. f. 1. Stare sufletească apăsătoare, ușoară depresiune morală provocată de singurătate, de lipsa de ocupație sau de o ocupație neatrăgătoare, de monotonie etc.; gol sufletesc, urât, plictis. 2. Enervare, necaz, supărare. – Plictisi + suf. -eală. (cf. dexonline.ro)

Fascinant cum aceasta stare apare exact atunci cand primesti ceea ce ai cerut un an intreg. Complet inoportun cum contrasteaza aceasta stare cu toate planurile tale de vacanta pe un an intreg. „Ma apuc de sport. Ma duc la munte. Invat sa cant la chitara.”

In consecinta se ajunge la „Fac nimic.” Motiv de frustrare atunci cand concediul, intotdeauna prea scurt, se sfarseste. Motiv de depresie in ultima zi cand realizezi ca iar ai pierdut o bucata din viata plangandu-te.

Romanul n-a auzit de odihna activa. Nu, el nu vrea sa se mai chinuie si sa mai invete dupa un an in care a pus osul la treaba. Ce se este aceea invatare continuua? Da’ cine este atat de prost sa stea sa citeasca o carte IN VACANTA?

Traditia cere ca in vacanta sa se doarma. Mult si bine, ca doar si asa deadline-urile depasite nu l-au lasat sa doarma un an intreg. Da, realizez ca fiecare are nevoie de cel putin 2-3 zile in care sa nu se gandeasca la nimic, sa nu vada pe nimeni si sa-si refaca fortele. Dar asta nu inseamna ca acest lucru trebuie sa devina o ocupatie de baza

In concediu se vegeteaza. Chiar daca pleci undeva ajungi tot sa vegetzi intr-o camera de hotel, sau pe plaja. Ani intregi am vazut familii de romani instalandu-se frumos in camera lor de la mare si iesind din ea doar pentru mese si sa-si continue somnul pe plaja.

„Cum a fost in concediu?”

„Ah, m-am cam plictisit…”

Pentru ca, se se planga, a ramas inca ocupatia de baza a romanului.

„Realize that if you have the time to whine and complain about something than you have the time do to something about it.” (Anthony D’Angelo)

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: